Téltemetés

2017-ben  került először megszervezésre és megrendezésre téltemető rendezvényünk.

A ház jelenleg legidősebb gyermekei (akkori Süni csoport) körbevitték a Kisze-bábot, melyre minden csoportban felkerültek a “búbánat- szalagok”. Csoportonként más-más formában. Voltak, akik színezett kiszebaba szalagjára saját temetendő tulajdonságaikat írták, voltak, akik csoportban, közösen rajzoltak a szalagra, a lényeg minden csoport esetében ugyanaz volt: szabaduljunk a téltől, hidegtől, minden gondunktól- bajunktól, csalogassuk elő a tavaszt!

Egy napos, szélcsendes délelőtt az udvaron, megfelelő biztonsági intézkedések mellett a Kisze-bábot közösen égetjük el, miközben minden csoport a saját rigmusát kántálja, hangszerekkel zörgünk, busómaszkot viselünk, és tátott szájjal figyeljük, ahogyan a jelképesen szalagra kötött bajaink füstbe mennek.

A gyerekek és a felnőttek számára is nagyon izgalmas, érdekes közösségi esemény számtalan okot adott az eseményt megelőző közös barkácsolásra (busó maszkok, kördobozos sajt dobozából készített “sámán”dobok, papírtekercsből és alufóliából készült dudák, közös színezés), népi rigmusok tanulására, néphagyományok felelevenítésére, a Kisze-báb elégetése után pedig az élmény közös feldolgozására.

Köszönjük az ötletet a Süni csoportos óvónéniknek (Gabi néni, Andi néni), a Kisze hordozást a Sünikéknek!

Hagyományteremtő rendezvényünk jövőre, az ovi akkori legidősebb óvodásainak vezényletével fog megismétlődni.

Nagyon várjuk!