Luca napi vásár

Luca-napi vásárunk része a Karácsony-várásnak és hosszas készülődés előzi meg. Ez nem csak az óvodások készülődése, hanem a családoké és a felnőtteké is. Minden csoportban komoly és titokzatos munka folyik, ötletes meglepetések kerülnek ki a résztvevők keze alól.

Több csoportban hagyománnyá vált, hogy egy délután külön, csak a szülők vesznek részt az ajándékok készítésében. Köszönjük, hogy ötleteikkel és ügyességükkel nekünk is többször meglepetést, örömet szereztek !

Az ajándékok készültek már tobozból, dióhéjból, mogyoróból, gesztenyéből, tésztából, papírból, gyöngyből, textilből, dobozokból, szívószálból, gipszből, hajtogatással, fűzéssel, vágással, ragasztással, festéssel, rajzolással és még felsorolni sem lehet, hányféle ötlet valósult meg a különféle technikákkal.

A vásár napjáig a legnagyobb titokban tartott ajándékokat a csoportszobák rejtik.

Ezen a napon azonban, már reggeli után “üzletté” alakul át minden szoba, a gyerekek pedig komoly “eladók” és “vásárlók” lesznek. A megbeszélt csoportosításban, a felnőttek segítségével váltják egymást.

Az eladók figyelemmel kísérik a különféle jelzéssel kiírt, – pontok, nyitott és csukott ujjak, számok – 5,- Ft-tól 50,- Ft-ig terjedő “árakat”. Kínálják az “árut”, fizetéskor számolnak és szükség szerint visszaadnak, sőt arra is készek, hogy a pénze végére ért vásárlóval – együttérzően – alkudjanak, kivételes árengedményt adjanak neki, netán megajándékozzák a közösen kiválasztott darabbal.

A vásárlók több-kevesebb megfontoltsággal igyekeznek válogatni és vásárolni. A felnőttek segítségére főleg a kiscsoportosoknál van szükség, hiszen ők még bátortalanabbak, nehezebben elegyednek szóba más csoportokba járó gyermekekkel és az idegen helyszín is feszélyezi őket. Szükség van azonban a megvásárolt tárgyak elhelyezésénél is a segítségre,

főleg, ha törékeny darab is van közöttük. (A bátortalanabbaknak az alkudozásnál is besegítünk.)

A vásár célja, hogy 100 – 200,- Ft-ból minden gyermek olyan sok és sokféle ajándékot vásároljon családtagjainak, amennyit csak tud.

Délután igazi “piaci” hangulat tölti meg az óvodát, amikor minden csoport a folyosón kínálja portékáját a szülőknek. Ekkor kerülnek elő a “drágább” – 50,- Ft-tól 100,- Ft-ig terjedő – ajándékok. Élvezet nézni, ahogy saját és barátaik szüleit igyekeznek a gyerekek rábeszélni a vásárlásra. – A készülődés vagy a délelőtt folyamán megtetszett, de megvásárolni nem tudott meglepetések is gazdára találnak ilyenkor, a szülők jóvoltából.

Az így keletkezett bevétel természetesen a csoportokat gyarapítja. (Főleg a gyermekeknek egyénileg szánt ajándékok megvásárlását segíti, de a tavaszi csoportkirándulás, a ballagás kiegészítője is volt már ez az összeg.)

Az elkövetkezendő Luca-napokhoz örömteli készülődést és jó vásárlást kívánunk !